facebook
logotype
deco

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

img1
img2
img3
img4
img5
img6

A szoptatás szépségei és nehézségei

A szülés-születés témakörét már több oldalról is sikerült körbejárni a hét előadásai, beszélgetései folyamán, azonban nem esett szó a kis élet születését követő időszakról, a csütörtök délutáni előadás pedig pontosan erre igyekezett választ adni, segítséget nyújtani. A fiatal anya első és legnagyobb megpróbáltatása anyaként a csecsemő táplálása. Ennek a legjobb módja pedig az ősi, az anyatejes táplálás. Semmi sem pótolhatja az anyatejet és minden nő tud szoptatni, csupán agyilag kell eldöntenie, hogy ő erre képes. A nőknek csupán 9%-a nem képes szoptatni és annak is organikus vagy genetikai okai vannak.

Sajnos az előző rendszer hibás mentalitása több generáció anyára is rányomta bélyegét és

még mindig hallani helytelen kijelentéseket, mint "nem elég tápláló a tejed", "nincs elég tej" stb. Pedig az anyatejből mindig annyi van és annyi termelődik, amennyi a kicsinek szükséges, minősége pedig mindig a legjobb, ami abban az időpontban a kicsinek kell.

 

Fekete Éva szoptatási tanácsadó hangsúlyozta, hogy milyen fontos szereppel bír az előtej, amit a csecsemő első védőoltásának is lehet tekinteni, hiszen annyi fontos élősejtet és védőanyagot tartalmaz az a kis kávéskanálnyi mennyiség. Hangsúlyozta, hogy a szoptatást is meg kell tanulni és részletekbe menően ismertette ennek folyamatát.

Szó esett a szoptatással járó esetleges problémákról: mellbimbó kisebesedése (mely a nem megfelelő szoptatás esetén alakul ki), mellgyulladás (mely a nem igény szerinti, hanem az "órára" szoptatás esetén alakul ki). Gyakorlati tanácsokkal látta el a jelen levő kismamákat és várandósokat a táplálkozás, a mellek karbantartása, a helyes szoptatás vonatkozásában.

A tanácsadóval a későbbiekben is lehet majd találkozni a havi rendszerességgel szervezett Szoptatás támogató csoportunk keretében (bővebb információk a honlapon a megfelelő programnál)