facebook
logotype
deco

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi

img1
img2
img3
img4
img5
img6

Funkcionális meddőség ... avagy, amikor nem jön a baba...

A szerda esti előadás aktuális, de merész témája ellenére egy nagyon érdeklődő kis csapatot gyűjtött az előadó köré, ami a szinte személyes érintettségig, véleményformálásig elmenően minden résztvevőt magával ragadott. Funkcionális meddőségről akkor beszélünk, amikor a meddőség hátterében nem áll fenn organikus probléma.A funkcionális meddőség nem a nő problémája, hanem a pár problémája.

Fény derült arra, hogy a család amelybe mindannyian születünk tradíciókkal, kimondott és kimondatlan örökségekkel, beépült struktúrákkal bír, melyek egy rendszerként szabályozzák életünket, rányomva bélyegüket a későbbi családunkéra is. Nagyon fontos, hogy az apa és anya szerep jól elkülönült legyen, mert mindkettő teljesen más funkcióval bír, mindkettőnek meg van a maga küldetése. Bár meglepőnek tűnik, de a funkcionális meddőség gyökereit születési családunk berkeiben kutatva kell elkezdeni feltárni, hiszen sokszor a követet modellek, a szerepek összefolyása vagy teljes hiánya, a megfelelő korlátok részleges- vagy teljes hiánya nagymértékben befolyásolja, hogy milyen női-, illetve férfi önazonosság tudattal rendelkezünk, melynek sérülései okozhatnak funkcionális meddőséget.

A környezet és a testi adottságok is befolyásolják a nemzőképességet, akárcsak a párkapcsolat fejlődésének fázisa. A természetes, hogy egyszer a feleségi szerepkört kell elsajátítanunk és kitöltenünk, mely nem azonos az élettársi viszonyban megtapasztalt szerepkörrel, és csak azután leszünk képesek felnőni az anyaságihoz. Legtöbbször e kettő napjainkban egybe esik, ami szintén okozhat majd a gyereknél a későbbiekben funkcionális meddőséget.

A témához kötődően sok mindent hallhattunk és tudhattunk meg a gyereknevelésről, a szülői mintákról. Így például, hogy a gyerek a kommunikáció révén csupán 20%-ban sajátítja el a szülői modellt, a fennmaradó 80%-ot a metakommunikáció, a testbeszéd révén. Ezért fontos, hogy a szülő magatartása mindig hiteles kell legyen....

Sajnos a székely társadalom a maga zártságával komoly nehézségek elé állítja ezeket a párokat és még most is nagyon kevesen vannak, akik ezt fel merik tudatosan vállalni és szakember segítségét kérik. Márpedig kell kérni, mert lehet ezen segíteni.