facebook
logotype
deco

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

img1
img2
img3
img4
img5
img6

SZ7 - Kerekasztal beszélgetés - "Várandósság-szülés-születés"

A Születés Hete rendezvénysorozat harmadik napján a helyi szakemberekkel találkozhattak az érdeklődők. Vendégeink voltak: Magyari Melinda és Szikszai Kinga szülésznők Székelyudvarhelyről, Dr. Bibó Melinda családorvos és Biró Enikő gyermekszakasszisztens. A kerekasztal beszélgetés nagyon barátságos, meghitt hangulatában igyekeztünk körbe járni a várandósság és szülés-születés folyamatainak fontosabb mozzanatait. A gyakorlatiasság, a konkrét kérdésekre adott válaszok és a személyes élmények megosztása együttesen tették emlékezetessé az alkalmat.

Megismerkedhettünk a várandósság alatt végzendő tesztekkel,szűrésekkel, ellenőrzésekkel és azok

jelentőségével, illetve tanácsokat kaptunk arra vonatkozólag is, hogy mire kell oda figyelnünk várandósság alatt. Átfogó képet kaphattak a vajúdó szoba eseményeiről is a jelenlevők, hiszen a szobába való kerüléstől a szülés folyamán jelentkező, valamint az azt követő eseményekre is részletesen kitértek vendégeink.

 

Több tévhit is szertefoszlott, mint például: diazepámot adnak a szülő nőnek; nem szabad mozogni a szülőszobán; oxitocin használata általános érvényű stb. Megerősítést kaptak a jelenlevők abban, hogy a szülő szoba a nőért van, az ott dolgozók maximálisan az ő segítségére sietnek és fontos, hogy a vajúdó merjen kérdezni, mondjon véleményt és minél közvetlenebb viszonyban legyen a segítőkkel. Szó esett a szülés beindulásának jeleiről, illetve a szülés alatt, vagy után jelentkező jelzés értékű dolgokról is, melyek az anya egészségét esetleg veszélyeztethetik.

Bár a választott téma szinte kimeríthetetlen, mégis a beszélgetés az összes pillanatnyilag felmerülő kérdés megválaszolásával zárult, így nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk, hogy elérte célját, hiszen az információ átadás első kézből és hitelesen valósult meg, ugyanakkor nagyon közvetlen kapcsolat alakult ki a vendégek és a hallgatóság között, ami remélhetőleg sok újszülött világba érkezését fogja segíteni a közeljövőben.