facebook
logotype
deco

Oldalainkat 10 vendég és 0 tag böngészi

img1
img2
img3
img4
img5
img6

Május 7., szombat

1000 órától       Meseország – népmese feldolgozás és dramatizálás – Mesevár Napköziotthon szervezésében

A két irányító óvó néni valóságos varázslatot műveltek a teremmel, mely igazi mesevárrá, mese földdé alakult, ahol a tulipános ládát kinyitva hihetetlen figurák keltek életre a magyar népmesék zenéjének kíséretében. A résztvevő gyerekek perceken belül átalakultak királyfikká és királykisasszonyokká. Az események pörögtek, minden jelenlevő aktív részvételével rohant az idő és másfél óra erejéig a szülők is ismét gyerekek lehettek, a gyerekek pedig kedvenc meséik mesehősei. (Képes beszámoló a GALERIA-ban, a program neve alatt)

 

Élőzenés „Mama-manó dúdoló” foglalkozás - Lakatos Sándor Fűszál együttes énekese és gitárosa – Bölcsőde és Gondviselés közös szervezésében

A kismamaklub varázslatos eszköztára aktivitásra késztette a kis lakosokat, a gitár és a gyerekdalok pedig hihetetlen hangulatot teremtettek. A gyerekek megismerkedhettek a gitárral és ámulattal csodálták, amint az általuk ismert gyerekdalok új köntösbe bújva dallamra kelnek…majd pedig együtt énekeltek és táncoltak a vezetővel. Az idő pedig észrevétlenül és gyorsan tovaillant….(Képes beszámoló a GALERIA-ban, a program neve alatt)

 

 

1000 órától        Larcher Klára óvónő – A mese szerepe a kisgyerek életében

Gál Izabella Tünde és Lukács Andrea: A népzene és néptánc személyiségformáló szerepe

Larcher Klára előadásában ismertette a nevelő nevelési jellegét, a gyerek személyiségére kifejtett hatását. Hangsúlyozta mennyire fontos a meseválasztás, a megfelelő tolmácsolás és, hogy mennyi többlettel és pozitív hatással bír a rajzfilmekkel szemben, melyekkel szemben a szülőnek mértéktartónak és szemfülesnek kell lennie. Ismertette az egyes életkoroknak megfelelő meséket, valamint taglalta tapasztalatait a mese olvasása, megélése és beépítésére vonatkozóan az ovodai nevelésben. Hangsúlyozta, hogy az erőszakosnak tűnő meséket nem kell kerülni, hiszen hiába akarjuk óvni gyerekeinket az élet göröngyös útjától, nehézségeitől, mert azok őket sem fogják elkerülni. A mesék révén viszont a kritikus helyzetekkel és az azokkal való megküzdéssel is megismerkedhetnek, szimbolikus úton átélhetik őket.

Gál Izabella Tünde és Lukács Andrea a zene nevelő és személyiségformáló jellegét hangsúlyozták, mely nem a méhen belüli korban kell kezdődjön, hanem a kismama méhen belüli életének első óráitól. Hangsúlyozták, hogy teljes személyiséget formáló hatása van, hiszen érzelmileg, szellemileg – memória, figyelem, emlékező képesség stb. – és közösségileg is fejleszti a gyereket. A népzene és a néptánc különös fontossággal bír és fontos, hogy kisgyerekkorban a mi tájegységünkre jellemző gyerekdalokkal és táncokkal ismerkedjen a gyerek, mert az számára a legmegfelelőbb és a leg fejlesztőbb hatású. Maga a tánc pedig a zene által kiváltott hatások mellett a testet, a fizikumot, a motorikus összehangoltságot is fejleszti. (Képes beszámoló a GALERIA-ban, a program neve alatt)

1130 órától Életre hívlak” - babakocsis és kisgyerekes felvonulás

Bár borult ég és csepergő eső fogadta azt a pár bátrabb kismamát, apát és kisgyereket, akik az udvaron gyülekeztek a felsorakozás után a menet elindulásakor lassan kezdett kisütni a nap ésahogyan haladtunk a fő úton egyre többen és többen lettünk… utcasarkonként egyre több babakocsi és kismama jelent meg. A mellettünk elhaladó autók lassítottak és a nap melegsége mellett minden ablakból és kapuból a kikandikáló tekintetek és mosolygó arcok csak melegítették a hangulatot… A Gondviselés velünk volt és lélekben még nagyon sokan. (Képes beszámoló a GALERIA-ban, a program neve alatt)

1200 órától        „Születésfa” ültetése a Gyárfás-kertben

A jelenlevők köszöntését követően Simó Orsolya a Gondviselés Segélyszervezet munkatársa ismertette a Születés Hete rendezvénysorozat, valamint a születésfa ültetés célját. Ezt követően két fiatal anyuka – Raffai Dalma és Kornis Melinda – 2010-ben született kicsinyeikkel leleplezték a Születésfa táblát. Szombatfalvi József unitárius lelkész pár gondolat kíséretében megáldotta a születésfát, valamint Isten áldását kérte a kicsinyekre. Rafai Emil polgármester hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a gyerekvállalás, mert ha számban nagyon nem is fogyatkozunk, de az arány lassan fele-fele…a földnek pedig nem az a tulajdonosa, akinek ősei a temetőiben nyugszanak, akiknek a neve a tulajdonlapon szerepel, hanem azoké, akik belakják azt. Andrási Erika főszervező hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a gyerekvállalás és Székelykeresztúron ez után név szerint is számon kell tartanunk az újonnan érkezőket. Felolvasta a 2010-ben itt születettk neveit, majd arra kérte a szülőket, hogy két – talán legfontosabb – dolgot adjanak a gyerekeknek: gyökeret, hogy tudják honnan jönnek és hová tartoznak, valamint szárnyakat, hogy tudjanak repülni, álmodni és újakat építeni. Lakatos Sándor gyerekdalaira az apróságok hallatták hangukat és néhányuk táncra is perdült. A szervezők megköszönték a támogatásokat és emléklappal fejezték ki köszönetüket mindazoknak, akik a hét folyamán különböző programok irányításával segítették a rendezvényt. (Képes beszámoló a GALERIA-ban, a program neve alatt)