facebook
logotype
deco

Oldalainkat 4 vendég és 0 tag böngészi

img1
img2
img3
img4
img5
img6

„Hisszük, hogy fontosak”

„Hisszük, hogy fontosak” – fejlesztő foglalkozások súlyosan sérült gyerekeknek

 

A Gondviselés Segélyszervezet hosszas előkészületek után 2010 szeptemberétől útnak indította a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Hatóság támogatásával székelykeresztúri irodájában a súlyosan sérült gyerekek fejlesztő foglalkozásait. A kezdeményezést nagy örömmel fogadták a szülők és a helyi közösség is, hiszen sajnos a keresztúri térségben a családban nevelkedő sérült gyerekek számára nincsen semmilyen szakmai szolgáltatás, segítségnyújtás.

Tekintettel arra, hogy ilyen jellegű tevékenységek kivitelezését most első ízben vállalta fel szervezetünk a fogadó teret is kellő módon fel kellett szerelni, így sikerült uniós standardoknak megfelelő, pszicho-motoros fejlesztésre alkalmas eszközöket, valamint átfogó fejlesztést elősegítő speciális játékokat beszerezni.

A programot széleskörű kutatómunka előzte meg, hiszen megkerestük a helyi hatóságokat, családorvosokat, hogy a leghatékonyabban tudjuk kiválasztani a megfelelő célcsoportot. Így a nyújtott terápiás szolgáltatásban 8, családban nevelkedő, súlyosan sérült (I. fokú) kiskorú részesül. A tevékenységek szakmaiságát 3 szakember biztosítja: Simó Orsolya szociális munkás, Bartha Márta pszichológus és Andrási Erika gyógypedagógus. A tevékenységek két síkon zajlanak: hetente egy-egy órás pszicho-motoros és általános fejlesztés egyénreszabottan, melyeket a szociális munkás és a gyógypedagógus végeznek; emelett havonta egy alkalommal szülői önerősítő csoportos foglalkozás, melyeket a pszichológus és a gyógypedagógus vezetnek. Az egyéni fejlesztési terveket a szakemberek közösen dolgozzák ki. A résztvevő gyerekek szinte mindenike halmozott sérültséggel rendelkezik, vannak értelmileg akadályozottak, mozgásukban korlátozottak, az életkoruk vonatkozásában pedig 6 évtől 14 évig szinte valamennyi korosztály képviselteti magát. Mindezek függvényében a foglalkozások nagyon átfogóak. Vannak melyeket egyénileg tartunk, de vannak melyeken kettessével vesznek részt, ugymond kiscsoportos foglalkozások is.

A program célja a foglalkozásokkal megcélzott kiskorúak fejlesztése, vagy adott esetben jelenlegi fejlettségi szintük megőrzése, valamint a családtagoknak lelkitámasz és szakmai tanácsadás a mindennapok kihivásaira vonatkozóan.

Bár pályázat szerint a program decemberben lezárul, szervezetünk folyamatosan működteti a programot, így az iskolai tanév beosztásának megfelelően a foglalkozások 2011 júniusáig  tartanak, majd az új tanévvel ismét újra indulnak. Ebben segítségünkre van Székelykeresztúr Város Önkormányzata, aki a fogyóanyag költségek jelentős részének fedezését felvállalta.

A fontosabb közösségi eseményeket is közösen igyekszünk megtartani a gyerekekkel és szüleikkel, így a karácsonyi ünnepkör, húsvét, pünkösd, anyák napja, gyereknap és a születésnapok megünneplése is a tevékenységeink között szerepel. Nem titkolt célunk, hogy ezeket a gyerekeket bevonjuk a helyi közösségi életbe, mert hiszzük, hogy fontosak...ők is szerves részei társadalmunknak. Az ők őszinte szeretetük és ragaszkodásuk pedig igazi tartókövei lehetnek közösségünknek.

 

Időpont:

  • Ø Egyénik szerdán és csütörtökön délelőtt és délután
  • Ø Havonta egy közös játszóház
  • Ø Havonta egy szülői önsegítő csoport

Programvezetők: Andrási Erika gyógypedagógus és Balogh Réka szociális munkás